Manfrotto 190XPROB - Poctivý Ital s temperamentní hlavou 804RC2 Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Neděle, 09 Srpen 2009 13:59

Manfrotto 190XPROB a hlava 804RC2Pokud se trochu více zabýváte fotografováním, jistě jste se již setkali se situací, kdy bylo třeba použít stativ. Ať jste již svého favorita našli či stále hledáte, nemohl Vašemu zraku zajisté uniknout pojem Manfrotto. V mém článku se zaměřím na kombinaci dvou produktů od této známé firmy - hliníkový stativ (tripod) Manfrotto 190XPROB a hlava 804RC2, oba dva dohromady v příjemné cenové relaci do 5000 Kč (08/2009). Tento článek nepovažujte za recenzi, nýbrž za souhrn mých zkušeností, rad a poznatků, které Vám mohou pomoci při výběru té nejdůležitější části kvalitní fotografie - stativu.

Manfrotto se společně s firmou Gitzo řadí mezi ty profesionálnější firmy zabývající se výrobou stativů. Firma Manfrotto má velice zajímavou historii sahající až do Itálie šedesátých let minulého století, která stojí rozhodně za zmínku. V té době italský fotožurnalista Lino Manfrotto započal designovat různé podpěry a teleskopické tyče ve snaze vytvořit co nejlepší podpěru svého fotoaparátu. V sedmdesátých letech vstupuje na scénu Gilberto Battocchio, pracovník firmy v Bassanu na mechanickou výrobu, se kterým se v té době Lino Manfrotto setkal. Společně pak vyrobili v Bassanu první stativ - tripod. O stativy prvotřídní italské kvality byl velký zájem a tak firma rostla, až se stala celosvětovým hráčem na poli výroby stativů. Dnes je již firma Manfrotto pod britskou značkou Vitec Group. Více z historie si můžete přečíst v angličtině na stránkách Manfrotto.

Manfrotto 190XPROB

Nyní se již zaměřím na výše zmíněné dva produkty z portfolia této italské firmy a odpovím si na otázku, zdali se bohatá historie a výborná pověst firmy Manfrotto podepsala i na stativu 190XPROB a stativové hlavě 804RC2.

 

Míry, prosím...

Na začátku mého článku bych rád stručně shrnul technické parametry, kterými se honosí tento trojnohý krasavec z italských dílen, včetně technických parametrů hlavy Manfrotto 804RC2:

Stativ Manfrotto 190XPROB:

výška při složení: 57 cm
výška při rozložení: 122 cm (s vysunutou středovou tyčí 146 cm)
nejnižší dosažitelná výška: 8.5 cm (při maximálním rozevření stativových nohou)
hmotnost: 1.8 kg
maximální zatížitelnost: 5 kg
materiál: hliník
úhly rozložení stativových nohou: 25°, 46°, 66°, 88°
průměr středové tyče: 25 mm
průměry sekcí stativových nohou: 25, 20, 16 mm (nejvyšší, střední, spodní)

Stativová hlava Manfrotto 804RC2:

výška: 12 cm
hmotnost: 0.75 kg
maximální zatížitelnost: 4 kg
možnost rotace: 360°
materiál: plast (pro hnidopichy technopolymer:)
boční náklon: -30° / +90°
předozadní náklon: -30° / +90°

Výběr mezi hliníkem, uhlíkem a bazaltem aneb chemie mezi stativy

Stativ Manfrotto 190XPROB navazuje na své předchůdce s modelovým označením 190PROB a 190PRO. Jeho inovací je proti svým předchůdcům systém vyklápění středové tyče do vodorovné polohy, aniž byste ji museli demontovat. Tento systém má Manfrotto patentovaný a musím říci, že si na něj opravdu rychle zvyknete. Podrobněji jej popíši dále v tomto článku.

Při mém výběru jsem zvažoval ještě model 055XPROB, pro nějž jsem byl již skoro rozhodnutý kvůli maximální výšce až 178 cm s vysunutou středovou tyčí. Když jsem si šel poté stativ prohlédnout do kamenného obchodu FotoŠkoda a podržel jsem si ho v ruce, věděl jsem v čem je problém - hmotnost stativu 2.4 kg mi přišla už opravdu velká a v porovnání s 190XPROB a jeho 1.8 kg to byl znatelný rozdíl, zejména pokud ho budete nosit stále při sobě na zádech. Dnes již mohu říci, že model 190XPROB je příjemným kompromisem mezi hmotností a výškou, která mi naprosto vyhovuje a vyšší stativ bych ani neužil.

Možná si říkáte, proč jsem se nerozhodl pro karbonové modely od Manfrotta? Inu, odpověď je jednoduchá a skládá se ze dvou hlavních částí. Ekvivalent hliníkovému 190XPROB je v karbonovém sektoru model 190CX3, který však stojí dvakrát tolik. Hmotností je Ital založený na bázi uhlíku úplně jinde než jeho hliníkový bráška - hmotnost 1.32 kg zní opravdu lákavě. Je to však druhý důvod po ceně, který mě přiměl vybrat si model hliníkový. Proč? Když jsem si stativy postavil vedle sebe, byla pevnost karbonového stativu sice lepší než stativu hliníkového, nicméně stativ byl o hodně více náchylný na převrácení a například za silného větru by těžší hliníkový bráška obstál lépe, než samotný nezatížený stativ karbonový. Možným řešením by byl výběr stativu bazaltového, což je v současné době velký hit firmy Gitzo, nicméně po cenové stránce bazaltový stativ Gitzo překonává samozřejmě i karbonového kolegu od Manfrotta.

Temperamentní Ital v plné kráse

Celý stativ 190XPROB se skládá ze tří stativových nohou (tripod) a středové tyče zakončené plošinkou pro přišroubování stativové hlavy. Každá noha stativu se skládá ze tří sekcí, z čehož dvě jsou výsuvné a zajištěné páčkou. Systém uchycení hlavy je standardní se středovým šroubem, na který se hlava našroubuje a třemi malými šrouby sloužícími pro pevné uchycení. Dvě ze tří stativových nohou jsou opatřeny příjemným pěnovým návlekem, který oceníte v zimě. Jednotlivé sekce stativových nohou se vysouvají hladce po odklapnutí zajišťovací páčky, jejíž sílu úponu si můžete sami nastavit dodávaným imbusovým klíčem. Každá stativová noha je zakončena gumovým návlekem, avšak je možné dokoupit i nasazovací hroty, které stojí 900 Kč (08/2009). Na stativu naleznete též dva typy držáků pro zavěšení zátěže - jeden ve tvaru háku a druhý ve tvaru očka, za které jde pověsit cokoliv, co má tvar háku.

Manfrotto 190XPROB a hlava 804RC2 - složenéManfrotto 190XPROB a hlava 804RC2 - středně rozloženýManfrotto 190XPROB a hlava 804RC2 - maximálně rozložený

Manfrotto 190XPROB - všechny sekce zasunuté - jedna vysunutá - všechny vysunuté


Manfrotto 190XPROB - držáky zátěže

dva typy držáků pro zavěšení zátěže, aby byl stativ stabilní i v silném větru, stříbrná packa uprostřed slouží k uvolnění a a následnému vyklopení stativové nohy


Všechny tři nohy stativu můžete vyklopit nezávisle na sobě do úhlů 25°, 46°, 66° až po extrémních 88°. Při takovéto "roznožce" je střed stativu necelých 9 cm nad zemí. Zde bych uvítal možnost výměny středové tyče za kratší, která však možná není a tak budete stále limitování její výškou. Možným řešením je její překlopení do vodorovné polohy. Při vyklápění nohou musíte odjistit stříbrný zajišťovací mechanismus, který stačí zmáčknout, držet a nohu můžete vyklopit, po puštění mechanismus zacvakne a noha nejde rozložit více do dalšího zmáčknutí. Výhodou takovéto "roznožky" je stabilita - v tomto případě je stativ naprosto nemožné překlopit, což oceníte při sklopené středové tyči, o tom se však zmíním podrobněji za chvíli. Extrémních 88° již nedoporučuji, protože stativ při nich již dosti pruží. Při všech použitých úhlech si však stativ zachovává výbornou torzní tuhost, za což musím firmu Manfrotto pochválit.

Manfrotto 190XPROB - roznožka

Nohy stativu jdou vyklopit až do maximálního úhlu 88°, při kterém je střed stativu 9 cm nad zemí! Na obrázku je vidět nejvhodnější rozložení stativu při 66° pro práci nad zemí, kdy si stativ zachovává ještě slušnou tuhost a pevnost. Již v takovéto pozici je stativ nemožné převrátit.

 

Vysunutá středová tyč s hlavou Manfrotto 804RC2Zde na obrázku můžete vidět vysunutou středovou tyč, jejíž délka činí 30 cm a k jejíž aretaci použila firma Manfrotto otočný "kohoutek", kterým můžete tyč upevnit a naopak povolit pro vysunutí.

Naprosto zásadní změnou oproti předchozí generaci je patentovaný systém překlápění středové tyče bez nutnosti jakékoliv demontáže:

1) povolíte aretační "kohoutek" a tyč vysunete maximálně nahoru

2) ve spodu středové tyče je plastové tlačítko, které po zmáčknutí uvolní tyč a je možné ji hladce překlopit do vodorovné polohy

3) ve vodorovné poloze středovou tyč zasunete do bočního otvoru a utáhnete aretační "kohoutek" a tím je celé sklopení hotovo

Tuto novinku velice vítám - několika jednoduchými pohyby máte stativ připraven pro snímání s fotoaparátem natočeným kolmo k zemi, jak je vidět na následujícím obrázku. Příznivci fotografování makra jistě zbystřili, jelikož právě tímto se pro ně stativ 190XPROB stává vhodnou pracovní pomůckou. Tato poloha je vhodná též při produktové fotografii, kdy si na bílou podložku položíte předmět a kolmo zvrchu ho můžete fotografovat.

Při sklopení středové tyče do vodorovné polohy však doporučuji zkontrolovat si upevňovací mechanismus fotoaparátu, aby Vám fotoaparát v této poloze nespadl na zem. Zároveň je nutné rozevřít nohy trochu více, protože při malém rozevření se stativ i s lehkým fotoaparátem lehce převáhne, na což si musíte dát pozor! (Je to však logické - podívejte se, jakou pákou působí rameno s fotoaparátem na celý stativ.)

Nosnost stativu je udávána 5 kg, což bude bohatě stačit všem kompaktním fotoaparátům i zrcadlovkám s menšími objektivy. Od hmotnosti maximální zátěže však musíte odečíst 0.75 kg v případě použití se stativovou hlavou 804RC2 (0.75 kg je totiž hmotnost samotné hlavy). Výsledná zatížitelnost je poté 4.25 kg a když vezmeme v potaz, že stativová hlava Manfrotto 804RC2 má maximální zatížitelnost 4 kg je takováto kombinace stativu a hlavy velmi vhodná.

Manfrotto 190XPROB - vodorovně vysunutá středová tyč

překlápěcí středová tyč - velmi užitečná funkce pro fotografování předmětů těsně nad zemí

 

Na stativu naleznete též jednoduchou kruhovou vodováhu, kterou zřejmě moc často nevyužijete, pokud se rozhodnete pro hlavu 804RC2, které je jí též vybavena.

Manfrotto 190XPROB - vodováha

stativ Manfrotto 190XPROB disponuje také vodováhou

 

Vždy s chladnou hlavou s hlavou 804RC2

Ke svému stativu 190XPROB jsem zvolil univerzální třícestnou hlavu Manfrotto 804RC2 s asymetrickou upínací destičkou, která se šroubuje zespodu na fotoaparát. Celá hlava, kromě upínacího mechanismu, je vyrobena z technického polymeru, který firma Manfrotto nazývá jako ADAPTO a podle specifikací by měla mít vlastnosti hliníku, být lehčí a lépe absorbovat vibrace.

Manfrotto 804RC2

třícestná hlava Manfrotto 804RC2 - pro ty, kterým nevyhovuje hlava kulová, ideální volba

 

Destičku našroubujete snadno zespodu na fotoaparát, jako u jiných stativů a její uchycení do stativové hlavy je velmi jednoduché - stačí fotoaparát položit do dokovacího místa stativové hlavy a destička sama zacvakne. Upínací mechanismus hlavy i destička jsou kovové, tudíž nehrozí zlomení ani ošoupání.

Manfrotto 804RC2 - upínací destička

upínací destička pro našroubování na fotoaparát

 

Z vlastní zkušenosti bych zde rád upozornil, že je nutné fotoaparát na dokovací místo pořádně zamáčknout, aby upínací mechanismus zacvakl, jinak nedojde k pevnému uchycení fotoaparátu a mohl by Vám vypadnout!

Upínací mechanismus hlavy 804RC2

upínací mechanismus hlavy Manfrotto 804RC2, na hlavě je též přítomna vodováha

 

Jak jsem již psal - stativová hlava 804RC2 se řadí mezi klasické třícestné hlavy ovládané pomocí dvou pák.  Jakožto dlouholetý uživatel obyčejného stativu s jednou pákou, jsem nepřišel na chuť hlavám kulovým a raději jsem dal přednost tomuto modelu s dvěma pákami. Chvíli jsem si musel zvyknout na to, co která páka ovládá, ale po osvojení je práce s touto hlavou rychlá a hlavně přesná. V horizontální rovině je možné hlavou libovolně otáčet.  Dopředu je  možné hlavu naklonit o 90°, dozadu o 30°. Stejné možnosti náklonu má hlava i ve směru pravolevém – doleva jde naklonit o 90°, doprava o 30°. Oba klouby pro náklon disponují pružinou, která vrací hlavu do základního stavu a při náklonu naopak klade odpor, který umožňuje pomalé a přesné naklonění.

Natočení do všech tří směrů je usnadněno použitím úhloměrů, kterými můžete nastavit pozici s přesností na jednotky stupňů.

Úhloměr na hlavě 804RC2

praktický úhloměr vodorovného natočení oceníte zejména při fotografování panoramat, pokud nevlastníte speciální panoramatickou hlavu

 

Úhloměr - hlava 804RC2

hlava Manfrotto 804RC2 disponuje také úhloměrem pro svislé naklonění fotoaparátu

 

Maximální naklonění hlavy 804RC

chvíli Vám bude trvat, než se zorientujete a zvyknete si na ovládání hlavy, zejména pokud jste na ni přešli z levného stativu, který neumožňoval třícestný pohyb

 

Celkově jsem s hlavou 804RC2 maximálně spokojen a pokud se nerozhodnete investovat do hlavy kulové, můžu Vám ji vřele doporučit. S cenou kolem 1600 Kč (08/2009) se sice neřadí mezi ty nejlevnější, ale za ten komfort a chladnou hlavu při fotografování to jistě stojí :)

Jsou Italové opravdu poctiví?

Na tuto otázku Vám samozřejmě neodpovím. Co však mohu říci, tak italská firma Manfrotto svou dlouholetou zkušenost s výrobou stativů vryla i do modelu Manfrotto 190XPROB a stativové hlavy Manfrotto 804RC2. Tato dvojice tvoří ideální kombinaci pro fotografy, kteří vybírají svůj první stativ, či chtějí vyměnit starý a na jejich fotografiích jim záleží.

Za celý komplet zaplatíte necelých 5000 Kč, což by se mohlo na první pohled zdát hodně, ale zamyslete se: "Kolik jste investovali do těla fotoaparátu s objektivem?" Rozhodně to je několikanásobně více, než částka 5000 Kč. A ještě Vám položím na závěr druhou otázku: "Co je mnoha fotografy považováno za nejdůležitější část techniky pro vznik kvalitní fotografie?" Myslíte si, že odpovědí je objektiv či tělo fotoaparátu, do nichž jste investovali takové peníze? Asi Vás zklamu - jste na omylu. Pokud jste četli úvodník tohoto článku, víte, že správná odpověď na tuto otázku zní - KVALITNÍ STATIV...

 

 

na závěr jedno povedené video, které Vám shrne vše popsané v mém článku  (zdroj: YouTube.com)

 

Odkazy, které Vám mohou pomoci:

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).

 

Další mé články: